29 Ekim 2007 Pazartesi

Florya Atatürk Deniz Köşkü

14 Ocak 2007..
İşte Atatürk'ün son günlerinde ikamet ettiği yerlerden birindeyiz. Daha önce hiç bir Atatürk Evini ziyaret etmediğim için içeriye heyecanla giriyorum. Bir zamanlar Ata'nın ayak seslerinin duyulduğu koridorlarda onun anısını rahatsız etmekten çekinir gibi parmaklarımızın ucuna basarak, sessizce ilerliyoruz. Sonradan oluşturulmuş Atatürk'ün İstanbul resimleri sergisine bakarak, müze görevlisinin rehberliğinde, önce Atatürk'ün yatak odasına giriyoruz. İnanılmaz bir sadelik.. Aklıma Topkapı Sarayı'ndaki ihtişamlı padişah odaları geliyor. Saltanat sevdası ile vatan aşkının farkı bu olmalı.. Beni en fazla etkileyen banyosundaki oturularak kullanılan tartı. Sanırım rahatsızlığının iyice ilerlemesi nedeniyle böyle bir tartı kullanılmaktaydı.
Ata'nın odasının hemen yan tarafında manevi kızı Ülkü'nün odası var, odada bir yatak ve bir sehpanın üzerinde "Ülkü" yazan bir gemi maketi.. Ve sırasıyla misafir odalarını gezerken hayalimdeki "bir ülkenin cumhurbaşkanlığı köşkü imajı" yavaş yavaş yıkılıyor. Kurtuluş Savaşından yeni çıkmış, yokluk içindeki bir milletin Cumhurbaşkanlığı köşkü elbette ki saray lüksüne sahip olmayacaktı.
Florya Atatürk Evi, Atatürk'ün giderek artan rahatsızlığına iyi gelebileceğini söyleyen doktor Neşet Ömer'in önerisi ile yapılmış. Yapımına 1935 yazında başlanan köşk inşaası 43 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmış. Atatürk'ün köşkün yapımı için açılan yarışmaya katılan üç projeden Seyfi Arıkan'a ait projeyi seçmesindeki temel etken, mimarın yapıyı bir halk plajı ile etüd etmesiymiş.

Yaverlik ve Genel Sekreterlik binaları onarılarak TBMM sosyal tesisleri haline getirilmiş

Atatürk, köşkte kaldığı dönemlerde halkla birlikte denize girermiş. Ata, burada en hasta olduğu dönemlerde bile devlet işleri ile ilgilenmeyi bırakmamış, bazı toplantıları burada düzenlemekteymiş.

Köşk, Atatürk tarafından son olarak 28 Mayıs 1938 günü kullanılmış. Atatürk'ün ölümünden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer cumhurbaşkanları İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren tarafından da kullanılan köşk, 1988'de dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren'in emriyle TBMM Milli Sarayalar Daire Başlanlığı'na bağlanmış, 1993 yılında da "müze" statüsü ile ziyarete açılmış.

Atatürk'ün banyosu, tartısı ve yatağı

Atatürk, İngiliz Kralı VIII. Edward ve Madam Simpson gibi önemli konukları burada ağırlamış.

Atatürk'ün çalışma odası ve toplantı odası

Tartı ile ilgili dipnot: Bilindiği üzere Atatürk, karaciğer sirozu idi. Karaciğer sirozunda vücutta , özellikle karın içinde fazla sıvı birimini ortaya çıkar, bu sıvı fazlalığının ve tedavinin değerlendirilmesi için kilo takibi gereklidir.

Adres : İstanbul Cad. 34810 FLORYA - İSTANBUL
Telefon : (0 212) 426 51 51
Fax : (0 212) 580 75 34




Hiç yorum yok: