29 Ekim 2007 Pazartesi

Yıldız Korusu 2007 Ocak

Beşiktaş sahil yolunu takip ederken Çırağan Sarayı civarında Yıldız Parkı tabelasını görüyoruz. Yolun yokuş yukarı devam ettiğini bildiimiz için, arabayı bir kenara park edip yürüyerek çıkmak pek de işimize gelmiyor. Gezmeyi severim sevmesine de ayakkabılar yürüyüş için uygunsuz olunca, arabayı icat edenlere hayır duaları ede ede devam ettik yolumuza..
Yıldız parkı bir hayli geniş bir araziye yayılmakta. Şehir içinde orman havası yaşamak, doğayla başbaşa kalmak, biraz eğimli bir arazide treking yapmak, yorulunca da havuz kenarında güzel bir çay içmek.. Evet evet! Burası tam yeri.. Molada birşeyler yiyip içmek için 2 seçenek var. Beltur'un işlettiği Malta Köşkü ve Çadır köşkü.. Her iki köşk de Sultan Abdülaziz'in emriyle, Çırağan Sarayının arka bahçesini oluşturan korulukların içine, mimar Sarkis Balyan ve kardeşlerince yapılmış. Köşklerin dinlenme, seyir ve av köşkü olma özelliğini yansıtan duvar ve tavan süslemeleri görülmeye değer.

Bu köşkün resmini çekmekten neden bu kadar hoşlandığımı düşündüm de aslında köşkü değil köşkle güzel bir ambiyans oluşturan yeşil rengini çekmeyi seviyorum ben. Ama bu güzelim yeşilliğin içinde ayna camlı dümdüz bir binayı düşündüm de manzaraya tek güzellik katanın yeşil olmadığına, köşkün estetiğine haksızlık ettiğime karar verdim.

Malta Köşkü
Malta isminin, fethedilen veya fethe teşebbüs edilen yerlerin isimlerinin saray içinde mekanlara isim olarak verme geleneğinden geldiği tahmin edilmekte.
Köşkün her yerinden boğaz az biraz görülebiliyor, üst kattan çok daha geniş bir panaroma yaklamak mümkün..
Malta Köşkü'den tekrar geri dönüp Çadır Köşk'üne geliyoruz.
Çadır Köşkü, dış yapı itibari ile Malta Köşkü kadar gösterişli değil ama iç süslemeleri açısından Malta köşkünden geri kalmıyor. İlk defa 1871'de "Sedir Köşkü" olarak inşaa edilen köşk, 22 temmuz 1881'de Sultan Abdülaziz'i öldürmekle itham edilen Mithat Paşa'nın yargılanmasına ev sahipliği yapmış. Ayrıca köşkün önünde Yıldız Parkının iki büyük havuzundan biri bulunmakta.

Resimleri biraz abarttığımın farkındayım ama bu manzarayı kim görse her karesini paylaşmak isterdi

Etrafta yeterince renk yokmuş gibi bir de gökkuşağı çıkmasın mı! :)


İstanbul içinde yaşayıp da gitmeyenler varsa hala, abartmıyorum burası İstanbul'un yeşil alanlarının en güzellerinden birisi. Hürriyet gazetesi boşuna en iyi 10 park arasına almamış burayı..


Hiç yorum yok: